zondag 9 juni 2013

Uitdaging 3: daklozenfeest

De laatste dagen heb ik veel nagedacht over vrijheid. Wat is vrijheid eigenlijk? Ben je vrij als je “alles” hebt: een man, kinderen, een huis, een auto, een carrière…?  Of ben je vrij als je geen verantwoordelijkheden of verplichtingen hebt en kan doen en laten wat je wilt?

Ik was best een beetje van mezelf geschrokken tijdens de drumles; zo had ik het niet bedacht! Ik had het helemaal gefilmd en toen ik het terugzag, viel mij op hoe gespannen ik bezig was. Zo verkrampt, niet vrij.

Ik heb het gevoel dat ik iets moet loslaten om me vrijer te voelen. Maar hoe doe ik dat dan en wat moet ik dan precies loslaten? De onderliggende bedoeling van mijn uitdagingen is natuurlijk ook dat er hopelijk een keer een moment komt dat ineens het kwartje valt. Een ‘dit is het’moment en dan ben ik “verlicht”? Helaas weet ik ook wel dat dat waarschijnlijk niet zo gaat werken. Of ik nu op mijn kop ga staan of afreis naar de andere kant van de wereld, uiteindelijk moet ik het toch met mezelf zien te vinden.

Laatst las ik een interessant artikel over non-dualiteit van Paul Smit. Hij stelt dat we als baby nog één zijn met onze omgeving maar dat we op een gegeven moment in onze kindertijd onszelf als persoon gaan herkennen in de spiegel. Dan ontstaat de identiteit, het IK-idee. Naarmate we ouder worden besluiten we dat het IK dan ook goed genoeg moet zijn. En dus begint de verkramping om een ideaal zelfbeeld te creëren of in stand te houden en te controleren. Om het vreselijke gevoel wat dit oplevert te verlichten gaan we spullen kopen, eten we teveel of nog erger we gebruiken drugs of alcohol om de pijn te verzachten. Dat werkt helaas maar tijdelijk dus richten we ons op onze carrière, we worden spiritueel of belanden bij de therapeut. Non-dualiteit gaat over het loslaten van het IK-idee. Als we inzien dat onze identiteit niet meer is dan een bedacht verhaaltje en dat we eigenlijk allemaal onderdeel zijn van dezelfde energie. Dat alles vanzelf gaat en gewoon gebeurt als je het laat gebeuren dan kunnen we een diep gevoel van bevrijding ervaren…

Nou, dat klinkt allemaal heel errug leuk maar ik heb die staat van bewustzijn duidelijk nog niet bereikt (terugdenkend aan mijn drumles)! Ik voel me nog steeds gevangen ook al is het dan in een gouden kooitje. Maar is het niet juist het ‘goud’ dat ervoor zorgt dat de verkramping alleen maar erger wordt? Het grote huis, de auto voor de deur, mooie kleren, vakanties,  luxe spullen? Zouden mensen met maar heel weinig bezittingen zich niet eigenlijk veel vrijer voelen? Het willen voldoen aan een bepaalde norm veroorzaakt misschien wel juist veel onrust in mijn hoofd waardoor ik geen gevoel van vrijheid ervaar.


 

Het daklozenfeest in Amsterdam op woensdag 5 juni was een goede gelegenheid om deze vragen en antwoorden eens te toetsen. De sfeer op het feest was leuk, het was gezellig. De meeste mensen een beetje ‘apart’ (maar volgens welke norm?), er waren pannenkoeken  en live muziek. Oké, wel een beetje vals maar dat mocht de pret niet drukken. Er was met weinig middelen een leuke dag georganiseerd, het was niet perfect maar dat werd ook niet gepretendeerd. Mensen waren gewoon maar mensen ongeacht waar je vandaan kwam en niet meer of minder dan dat. Iedereen was blij dat ze voor even een plek hadden waar ze allemaal bij elkaar konden zijn en waar iedereen zichzelf mocht zijn. Ik voelde me vrijer op het daklozenfeest dan tijdens de drumles, gewoon omdat er geen verwachtingen waren. Omdat er niks verkrampt in stand moest worden gehouden. Omdat het gewoon was zoals het was. Echte vrijheid zit tussen je oren en wat ik dan moet loslaten is mijn ‘IK-idee’, de bedachte identiteit die volgens een bepaalde norm goed genoeg moet zijn.
 
Meer weten over non-dualiteit: www.allesoverniets.nl
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten